Skrifttyper - En verden i udvikling


Se næste artikelSe mere
Skrifttypernes verden er en verden i udvikling. Her forklarer vi udviklingen, så både skrifttypenørder og skrifttypedummies kan følge med.
Blog, Rene Sørensen og Helena Krogh Jensen
Ligesom resten af medie- og IT-verdenen har skrifttypedesign også undergået en vild forvandling. Større forandring indenfor skrifttypedesign er umiddelbart ikke set siden computeren meldte sin ankomst og gav blyanter og pensler en benhård konkurrence.

Nye formater

En stor del af udviklingen beror på to nye skrifttypeformater – OpenType_SVG og variable fonte. Design af skrifttyper handler nemlig ikke kun om tyk, kursiv og store og små bogstaver. Der ligger en lang proces forud for udformningen af en skrifttype. En proces, som lige nu er i en konstant og vild udvikling. For at forvirre yderligere findes der ikke én enkeltstående titel til processen, for skrifttyper har mange navne – eksempelvis fonte, formater og skriftdesign.

OpenType_SVG

OpenType_SVG er et fontformat, der indeholder mere data end en standard OpenType eller TrueType fil. Med OpenType-SVG formatet kan man samle flere lag i en font i form af flere farver, former, teksturer og bitmap billeder.

Dette format gør det bl.a. muligt at lave 3D skrifttyper, hvor hver side af bogstaverne kan have forskellige farver. Pt. er formatet brugbart i alle store design programmer med undtagelse af InDesign og Affinity Designer samt i alle web browsere - på nær Opera.

Oversat for dummies

Kernen af historien er, at formatet giver skriftdesignere mange flere muligheder, end hvad der hidtil har været tilfældet. Netop derfor kan man godt forvente, at OpenType_SVG kommer til at få en kæmpe indflydelse på skrifttypernes fremtidige look.

OpenType_SVG er et af de nye formater. Det indeholder mere data, end hvad standarden er. F.eks. kan man med OpenType_SVG lave skrifttyper i 3D, med mulighed for forskellige farver på front- og bagside. Med det nye format kommer et væld af former, farver og teksturer, som åbner op for anderledes og uprøvede ideer. Desuden er OpenType_SVG brugbart i de fleste formater, og dermed er det ikke kun et premium produkt, som udelukkende er indenfor de privilegeredes rækkevidde.

Variable fonte

Apple, Google, Microsoft og Adobe har sammen udviklet et nyt fleksibelt fontformat. Med en variabel font vil slutbrugeren selv være i stand til at kunne justere, hvor tykke bogstaverne skal være, hvor høje eller smalle de er - alt sammen i real time. Variable fonte vil også være i stand til at justere sig optisk til forskellige skærmstørrelser for at give den bedste læseoplevelse.


Oversat for dummies

Et nyt fontformat er blevet udviklet som et sammenspil mellem de store web-guru’er Appel, Google, Microsoft og Adobe. Det specielle og banebrydende ved dette format er, at det kan justeres af slutforbrugeren. Altså kan man selv sidde og ændre på fontens udseende. Skal den være tyk? Skal den være tynd? Skal den være skæv eller måske blød? Valgene er mange og med dette format kan slutforbrugerne selv designe deres egen font.

Læs mere om skrifttyper, og hvordan vi designer dem her
Andre har også læst...
Vil du vide mere om, hvordan vi designer skrifttyper- så giv os et kald
Marie Bysted-Sandberg er Communication strategist & Partner hos Creative ZOO.
Marie Bysted-Sandberg
Communication & Strategy
Managing Partner

+45 52 100 505
mbs@czoo.dk