Domkirkekvarteret

En identitet og font skåret ud af historien

Med Domkirkekvarteret skaber Viborg Kommune en attraktion på internationalt niveau. Vi skabte en markant visuel identitet, der binder historien og de forskellige aktører sammen og samtidig giver plads til forskelligheden.

Viborg Kommune vil skabe et nyt kulturelt kraftcenter i Viborg ved at samle en række af byens seværdigheder i én, sammenhængende destination på internationalt niveau; Domkirkekvarteret.

Domkirkekvarteret kombinerer bl.a. Viborg Domkirke, Viborg Museum, Skovgaardmuseet, byrummet og et nyt besøgscenter i én fortælling; en fortælling om Viborgs centrale rolle i Danmarks og alle danskeres historie.

For som det lyder i den grundfortælling, vi har været med til at skabe: ”Vi har en historie at fortælle. Din historie!”

Men en sammenhængende destination skal også have en sammenhængende identitet; en identitet, der samler, peger tilbage og kigger frem.

Det var, hvor vi kom ind.

En stærk fælles identitet med plads til forskellighed

Der skulle skabes en stærk visuel identitet og fortælling for Domkirkekvarteret, som på samme tid understregede den fælles historie og gav de enkelte aktører mulighed for at fortælle og udtrykke deres egne historier – fra Viborg Museum, der med et nyt bymuseum, Wibergis, sætter fokus på magtens historie, til Skovgaard Museet, der favner både den klassiske kunst og nye, eksperimenterende kunstnere og kunstformer.

Ved at skabe en fælles identitet med plads til forskelligheden, kunne der skabes en langt mere omfattende og stærk branding af Domkirkekvarteret gennem de mange forskellige aktørers indsatser. Uden at begrænse den enkelte.

Derfor dykkede vi ned i Viborgs historie og arkitektur. Og Viborg Kommunes og de enkelte deltageres ønsker og ambitioner.

En font med sin egen stemme

Grundstenen blev en markant og særegen font udviklet specielt til Domkirkekvarteret – en typografi, der gav alle parter mulighed for at tale med samme stemme, selv når de ville sige noget forskelligt.

Fontens markante snit udspringer af den symmetri, du finder over alt i Domkirkekvarteret og historien: Domkirkens tag og tårne, banneret, sværdspidsen, kongekronen, guldrammen, kortmarkøren, korset i hærvejssymbolet, det gamle Portolan-kort med streger, der alle peger mod Viborg – og naturligvis V’et i Viborg.

Fonten er udviklet i tre snit. Display er det grundlæggende snit, men ved at skifte enkelte bogstaver og elementer ud med en af de alternative varianter, Spids eller Buet, kan der skabes et helt særegent udtryk, ligesom Display-typografien er tegnet sådan, at den kan forlænges i højden.

Det giver et postmoderne udtryk, der sammen med de øvrige grafiske elementer skaber et klart og ikonisk udtryk med masser af spillerum. Og for at give de enkelte aktører deres eget udtryk supplerede vi blandt andet med forskellige farver og grafiske særkender til de enkelte.

Et både klassisk og moderne udtryk

Domkirkekvarteret har fået et på samme tid klassisk og moderne visuelt udtryk, der understreger fortællingen om Viborg som et mødested og om sammenhængen mellem de forskellige dele af Domkirkekvarteret.

I takt med, at Domkirkekvarteret de kommende år udfolder sig og bliver en stadigt større og mere sammenhængende attraktion, vil den visuelle identitet også udfolde sig og blive en markør midt i historien.

Viborg har en historie at fortælle. Og du kan godt glæde dig til at høre den. For den handler om dig.

Relaterede cases

Marie Bysted
Strategic Advisor, Senior Partner
+45 52 10 05 05
mb|czoo.dk
Klar til en snak

Vil du også have en visuel identitet, der matcher dit brand? Så kontakt Marie.